blog image title

Over fans en gamification

Innocent tweet and eat cheap

Innocent is het merk dat bekend staat om de lekkere fruit smoothies. Zij bedachten een #fanminded campagne om reclame te maken voor hun potten groenten. Het is al even geleden, maar ik wilde deze toch even met jullie delen. Fans van Innocent konden via Twitter korting krijgen op deze groentepotten door #tweetandeat te tweeten. Het idee was als volgt. Hoe meer mensen dit tweeten, des te hoger de korting op de groente. Ook aan de mensen zonder Twitter was gedacht, zij konden meedoen via Facebook.

Deze campagne laat goed zien wat de kracht is van een fan. Fans gingen aan de slag om zoveel mogelijk andere mensen te motiveren om mee te doen met de actie. Zet de fan in om jouw merk te promoten. Als beloning kreeg de fan korting op de groente. De campagne leverde voor Innocent goede resultaten op. Vier uur na de start van de campagne waren ze al trending topic en de tweets bereikten meer dan vijf miljoen mensen.

Door je eigen fans in te zetten kun je word of mouth creëren. Fans praten over jouw product met andere (potentiële) fans. En dit zorgt er weer voor dat meer mensen jouw product gaan kopen. Innocent zag door de campagne een verdubbeling in het aantal mensen dat het product kocht. Daar mogen ze hun fans erg dankbaar voor zijn.

Plaats reactie

Moments of WOW bij the little green bag

Als je online een product hebt besteld moet je altijd maar afwachten of het product voldoet aan je verwachting. Vooral als je dit online besteld bij een winkel die je eigenlijk niet echt goed kent. Een spannend moment is het moment waarop het pakketje bij je wordt bezorgd en je jouw nieuwe aankoop kunt bewonderen. De online tassenwinkel ‘The little green bag’ weet hoe leuk dit moment voor de klant is en wil dit nog wat specialer maken.

Ik had een tas besteld en toen ik het pakketje openmaakte zat er een persoonlijk handgeschreven kaartje in. De winkel bedankte mij voor mijn aankoop en wenste mij veel plezier met mijn nieuwe tas. Dit is een goed voorbeeld in de categorie ‘Moments of WOW’. Een onverwachts bedankje of een extraatje waardoor jij je als klant net iets specialer voelt. In dit geval een handgeschreven kaartje om mij, de klant, te bedanken.

Niet alleen leuk, maar ook #fanminded. De volgende keer als ik of iemand in mijn omgeving een tas nodig heeft zal ik zeker aan the little green bag denken. Ze hebben er weer een fan bij. Missie geslaagd.

Plaats reactie

Skittles: Greatest fan in the world

Wanneer is een merk #fanminded? Als ze de fan centraal zetten en de fan serieus nemen. Skittles zet zijn fans in voor een contest. Skittles fans worden uitgedaagd om het product op een leuke/originele manier te gebruiken en hier een foto van te maken. Deze foto kunnen ze op de Facebook pagina plaatsen. Uit alle inzendingen wordt wekelijks de meest originele foto gekozen. De winnaar is dan ‘The greatest fan in the world’.

De Skittles fans willen graag de grootste fan zijn. Ze hebben er veel voor over om de wedstrijd te winnen en gebruiken al hun creativiteit. Van taarten versierd met Skittles tot kledingstukken van Skittles verpakkingen. Slimme actie van Skittles. Ze betrekken hun fans bij het product en krijgen er gratis reclame voor terug. Reken maar dat de ‘Greatest fan in the world’ zijn foto deelt met al zijn Facebook vrienden. Helemaal #fanminded dus.

Plaats reactie

Travel Book: jouw persoonlijke reisdagboek

Air France wil niet alleen zorgen voor een plezierige tijd tijdens de reis, maar speelt ook in op de wensen van klanten na de reis. Air France heeft een app gemaakt ‘Travel Book’, waarmee je een persoonlijk reisdagboek kunt maken. Je kunt een locatie gebaseerd fotoalbum maken met je favoriete foto’s. Vervolgens kun je jouw reisdagboek delen met je Facebook vrienden of met de Facebook pagina van Air France zelf (andere fans, Travel Bookers). Je kunt ook zoeken op bestemming of thema. Zo kun je de reiservaringen van andere reizigers gebruiken als inspiratiebron voor jouw vakantie.

Naast deze app hebben ze speciaal voor hun fans ook nog een wedstrijd bedacht. Travel Bookers kunnen op elkaars reisdagboek stemmen en zo kans maken op een gratis reis. Het doel van Air France is, behalve uiteraard reclame, om ervoor te zorgen dat niet alle content op Facebook van het merk zelf komt. Dat is slim en leuk voor je fan. Jouw fan wil graag meedenken en jouw product delen. Dit creëert een gevoel van betrokkenheid. Goed bedacht.

Plaats reactie

Starbucks: earn a free drink

Het bekende koffiemerk Starbucks is een ‘loyaliteitsprogramma’ gestart. Door in de Starbucks (of online) te betalen met een Starbucks kaart of via de app kun je sterren (punten) verdienen. Deze sterren staan voor de verschillende levels en geven je recht op beloningen. Bij de eerste aankoop een gratis drankje op je verjaardag en bij vijf sterren een gratis refill.

Als je binnen het eerste jaar 30 sterren verdient bereik je het ‘gold level’. Deze titel levert leuke speciale aanbiedingen op. Leuke actie waarmee Starbucks haar fans beloont voor hun aankopen. Het enige nadeel… de Starbucks in Nederland doet hier (nog?) niet aan mee.

Plaats reactie

Chobani Greek Yoghurt: hoe creëer je fans

Chobani Greek Yoghurt is een merk waar waarschijnlijk nog maar weinig mensen van hebben gehoord. In Amerika is het echter een bekend yoghurt merk, want Chobani is #fanminded bezig. Ze zijn innovatief. De meeste merken blijven veilig op Twitter en Facebook, maar Chobani is ook te vinden op Pinterest en Instagram. Zij merkte dat hun doelgroep zich daar bevond en gingen mee. Zij reageren op hun fans.

Een potentiële klant vermeldde op Twitter dat ze wel toe was aan een Chobani Yoghurt. Via Twitter werd haar gratis yoghurt aangeboden. Moments of WOW via Twitter die van iemand die nog niet eens een klant is meteen een fan maken. Zoals ze het zelf zeggen: we believe that once people taste it, they’ll be fans. Reden voor Chobani om Twitter af te speuren op zoek naar potentiële klanten. En daar is een groot deel van hun social media strategie dan ook op gericht. Fans creëren.  Verder gaan ze in interactie met klanten en luisteren ze naar hun klanten. Behoorlijk #fanminded.

Plaats reactie

Ria is fanminded bezig voor Action

Oké, bij de action denk je, eerlijk is eerlijk, niet meteen aan een #fanminded bedrijf. Bij de Action denk je niet aan service of de klant centraal zetten, maar eerder aan goedkope producten. Waarom is Action dan toch fanminded? Eigenlijk komt dat door Ria.

Ria had een weddenschap en richtte een aantal jaren geleden een Hyvespagina voor de Action op. Heel wat jaren later heeft ze inmiddels een goed bezochte Facebook pagina (meer dan 37. 000 fans) en is zij het uithangbord van de Action geworden.Ze maakt reclame voor action door eigen creaties te maken van Action producten en deze te delen op Facebook. Leuk, maar dat is niet de verklaring van haar succes. Wat dan wel?

Op de sociale media draait het om de interactie met de klant. En dat is precies wat Ria doet. Zij gaat in gesprek met haar fans. Ze luistert echt naar haar fans en geeft ze tips over producten of over persoonlijke zaken. Haar persoonlijke berichten zorgen ervoor dat mensen dingen delen. Ze creëert echte fans.

Action is ook blij met Ria. Zo kreeg zij als eerste een Action cadeaukaart in de brievenbus, zodat ze dit weer kon delen met haar fans. En linkt de Facebook button op de website van de Action door naar Ria’s Facebook pagina. Dit voorbeeld laat duidelijk zien wat een superfan over heeft voor je merk. Op zoek dus naar de Ria van jouw merk.

Plaats reactie

Mind Snacks maakt het leuk om te leren

De naam zegt het al, het gaat hier om het toepassen van gamification voor de mind. Een game gericht op het leren van de basiswoorden en zinnen van een (nieuwe) taal. Er zijn verschillende mini games in verschillende categorieën die uitgevoerd kunnen worden.

Elke speler heeft zijn eigen profiel waarop de vooruitgang (progression) van de verschillende onderdelen (het herkennen van fouten) en de behaalde achievements worden weergegeven. Met deze app heeft de speler een goed overzicht van zijn doel en zijn behaalde successen. Een leuke manier om te leren en aan het aantal downloads in 2012 te zien (meer dan 4 miljoen) ook behoorlijk populair.

Plaats reactie

Domino’s: meer dan alleen pizza’s

Domino’s Pizza’s. Wie kent ze niet? Maar wist je al dat Domino’s #fanminded is? Er zijn een aantal verschillende redenen voor. Zo gebruikt Domino’s sociale media op een #fanminded manier. Ze gebruiken Twitter om naar de mening of klachten van fans te luisteren. En om hierop te reageren. Zo was er de campagne ‘Tweet what you eat’. Consumenten werden aangemoedigd om via Twitter te laten weten wat ze van hun pizza vinden.

In de UK gaat Domino’s nog een stapje verder om het hun fans helemaal naar de zin te maken. Domino’s heeft nagedacht over zijn fans. Ze willen pizza, maar wat willen ze nog meer? Ze willen een pizza eten terwijl ze een film kijken. Daarom is er nu een overeenkomst tussen Domino’s en Lionsgate. Een pizza van Domino’s met een bijbehorende inlogcode voor een film. Wedden dat Domino’s nu nog meer fans krijgt?

Plaats reactie

Hangt jouw foto ook al in Obermutten?

Wat doe je als je de burgemeester bent van een klein onbekend stadje in Zwitserland en graag meer mensen naar je stadje wil trekken? In Obermutten hadden zit dit probleem. Hier wilde ze verandering inbrengen en Facebook leek hun de oplossing. Het dorp beloofde de foto van elke nieuwe fan op Facebook op te hangen op een bord in het dorp. De actie liep zo goed dat het bord en zelfs het dorp al snel volhing met gezichten van hun fans.

Obermutten heeft de uitspraak ‘zet de klant centraal’ wel heel letterlijk genomen, en met succes. Door deze actie werd het stadje een stuk bekender. Bovendien namen ze ook de tijd om vragen op hun Facebook pagina te beantwoorden en gaven ze echt aandacht aan de fan. Een leuke actie die veel publiciteit en fans opleverde. Twee vliegen in een klap.

Plaats reactie

Page 1 of 101234510...Last »